loading

NOMINERADE 2018

ÅRETS 

STELLA BAGARE

Ia Ahlsgård

Ia har ett stort engagemang, starkt driv samt en känsla för den nya generationens bagare. Hon levererar alltid bröd av hög kvalité månar alltid om att föra sina kunskaper vidare, samtidigt som hon utvecklar både sig själv och verksamheten.

ÅRETS 

STELLA BAGARE

Lotta Kristensson

Lotta är industrigrafikern som sadlat om till hantverksbagare. Hon driver Lottas Bak & Form i den lilla orten Bleket, på Tjörn. Hon förenar på ett unikt sätt sitt intresse för färg & form med den hantverksskicklighet som gett henne flertalet medaljer genom åren i SM i Mathantverk. Lotta har visat att det går att staka ut en helt egen väg i en traditionell bransch.

 

ÅRETS 

STELLA BAGARE

Moa Gustavsson

Moa är den unga bagaren som genom sin känsla för råvara och kvalité alltid presterar och levererar bröd och bakverk av högsta kvalité. Med erfarenhet från Mack-SM och lokala utmärkelse som ”Kungälvs bästa semla” predikar hon om vikten att inte ta genvägar, värna om hantverket och att arbeta för en lokal och hållbar matproduktion.

ÅRETS 

STELLA BAR

Josefine Thoren

Josefine Thoren är ett smaksäker superstjärna, som med energi och hög precision serverar både perfekta cocktails och oemotståndlig service. Med ett osvikligt minne får hon alla att känna sig som efterlängtade stamgäster redan vid första besöket. En exceptionell bartender och ett serviceproffs med inbyggt extrabatteri – på väg mot den absoluta toppen i sitt yrke.

ÅRETS 

STELLA BAR

Hanna Oscarsson

Hanna Oscarsson är en av Sveriges nya bartalanger – ambitiös, kreativ och envis. Till vardags serverar Hanna gäster, digniteter och kändisar från hela världen – en uppgift som kräver en resursstark kvinna med pondus, humor, intelligens och fingertoppskänsla. Hanna är en person vi, och ni, vill möta bakom glasen – en stigande stjärna som lyser oss hem i barnatten.

ÅRETS 

STELLA BAR

Hedda Bruce

Hedda Bruce är en bartender med intelligens, fantasi och skinn på näsan – en förebild för fler än dem i branschen. Hedda rör sig hemtamt mellan det klassiska och det nyskapande – alltid med en personlig touche. Det finns ingen drink som inte blir bättre när Hedda serverar den. Hur otydlig gästens smakönskningar än är kan hon alltid matcha dem med fantastiska dryckesupplevelser, som övertygar även den mest inbitna ölhävaren. Med Hedda i teamet kan det faktiskt hända att man till och med blir utsedd till en av världens 50 bästa barer.

ÅRETS 

STELLA MEDIA

Linda Lomelino

Revolutionerade matmedievärlden med sitt helt egna uttryck i vackra, mörka stämningsfulla bilder som inte hade setts förut men genast började kopieras av andra. Genom att laga, styla och fota allt själv skapade hon ett eget manér och arbetssätt som inspirerat 100 000-tals följare. Har gått från blogg och Instagram till böcker och magasin, och sätter numera även sin prägel på andra
matkreatörers verk.

ÅRETS 

STELLA MEDIA

Luise Vindahl

Med stor kunskap och äkta passion presenterar hon vegetarisk mat på ett så lustfyllt sätt att man inte tänker på att det är nyttigt. Hennes personliga stil har bildat skola långt utanför Sveriges gränser, och hon och hennes make skapar tillsammans ett eget, vackert och näringstätt universum som vi känner väl igen vare sig vi möter det i böcker, artiklar eller sociala medier.

ÅRETS 

STELLA MEDIA

Elin Peters

Med stor integritet, engagemang och humor tar denna vassa skribent och matjournalist grepp om restaurangbranschen och vårt ätande i en matvärld som annars ibland skulle riskera att bli alltför glättig och ytlig. Samtidigt förvaltar hon makten hon har att påverka krogvärlden genom till exempel Dagens Nyheters Gulddrake på ett föredömligt sätt.

ÅRETS 

STELLA MENTOR

Marie Skogström

Med en bred botten som både kock och konditor är Marie engagerad i såväl tävlingar som utbildningar. Hon är en stark kvinnlig förebild som flertalet gånger har uttalat sig offentligt om kvinnors situation i köket för att belysa och förändra en mansdominerad bransch.

ÅRETS 

STELLA MENTOR

Daniella Illerbrand

Genom Daniellas gedigna förflutna inom restaurangvärlden har hon genom sitt förtag DVLOP idag skapat förutsättningar till andra krögare och personal att utvecklas och växa. Hon är en opinionsbildare och författare som inspirerar och engagerar.

ÅRETS 

STELLA MENTOR

Sofia B Olsson

Sofia är en sann hållbarhetsambassadör som stöttar kvinnliga kockar och får dem att utvecklas mer än de trodde var möjligt. Hon är en vass kock med stort mått av ödmjukhet och en uppskattad chef med stora visioner.

ÅRETS 

STELLA KOCK

Frida Nilsson

Under många år har Frida varit med och utvecklat Svensk gastronomi i helt rätt riktning. Med en bred kunskap från såväl fine dining som stordrift och med ett öga för detaljer utöver det vanliga, lagar hon mat med en glädje, passion och drivkraft som inspirerar oss alla. Sakligt och klokt driver hon debatten om jämställdhet i branschen framåt.

ÅRETS 

STELLA KOCK

Emma Shields

Emma är en av de starkast strålande stjärnorna på kockhimlen just nu. Med ett lugn och en sällan skådad smaksäkerhet har hon jobbat sig upp bland Sveriges kockelit, tävlat i årets kock, drivit fine dining krog och öppnat eget. Hon är en oerhört talangfull kock, en fin kollega, en metodisk och ödmjuk arbetsledare och en oerhört inspirerande drivkraft i den gastronomiska utvecklingen.

ÅRETS 

STELLA KOCK

Linn Söderström

Genom olika pop ups, aktioner, paneldebatter och som drivande kraft i olika diskussionsforum jobbar Linn ständigt med att utveckla branschen. Står hon inte själv i luckan på Garba så driver hon foodtrucks, projektledare Takeover eller tävlar i kockarnas kamp. KockLinn är en stor förebild för alla unga kockar. En oblyg och stolt kämpe med sann kärlek för mathantverket.

ÅRETS 

STELLA KONDITOR

Dorotea Malmegård

Med avancerad yrkesskicklighet kan Tea skapa fantastiska bakverk utifrån fantasi och önskemål. Genom sina pedagogiska kurser, böcker och TV-inslag entusiasmerar hon hemmabagare och nybörjare att testa sina gränser. Tea är nära på en folkbildare inom sitt skrå.

ÅRETS 

STELLA KONDITOR

My Feldt

Noggrannhet och kräsenhet genomsyrar när My väljer råvaror. Denna brinnande passion för naturen och vad den ger spills över och gestaltas i bakverken och man kan inte annat än förundras.

ÅRETS 

STELLA KONDITOR

Kajsa Larsson

Inspirerande, kunnig och med stora framgångar inom tävlingsvärlden utbildar Kajsa den nya generationens konditorer på Yrkeshögskolan i Kristianstad. Hon har ett avskalat och enkelt sätt att förmedla sin kunskap som skapar tävlingslust hos både sig själv och sina elever som tävling efter tävling fortsätter att leverera och prestera.

ÅRETS 

STELLA SERVIS

Cissi Richter

 Cecilia ”Cissi” ansvar för gästens serviceupplevelse. Hon är lyhörd, hängiven och flexibel utifrån gästens behov utan att tulla på sina eller restaurangens förutsättningar att leverera, vilket är en mästerlig skicklighet som endast de erfarna behärskar. Hennes närvaro och lyftande attityd till de yngre kollegorna gör Cissi till en förebild för kommande servitriser att vilja stanna och verka inom detta skrå.

ÅRETS 

STELLA SERVIS

Ellen Skogsberg

Proffesionellt, personligt och på ett humoristisk sätt guidar Ellen sina gäster engagerat genom kvällen bland mat, vin och drinklistor. Hon uppvisar en stor kunskapsbredd och genom att ha stenkoll på vad som händer i Borås utmärker hon sig som en ambassadör för sin stad när hon tipsar om sevärdheter och attraktioner.

ÅRETS 

STELLA SERVIS

Maja Hempel

Omtanke, kunskap och erfarenhet levereras på ett otroligt finstämt och väl paketerat sätt när man besöker Maja på restaurangen. Hennes stora vetgirighet överraskar och utmanar dina smaklökar när mat och dryckeskombinationer presenteras.

ÅRETS 

STELLA SOMMELIER

Emma Ziemann

Emma har med envishet och målmedvetenhet tagit steg för steg i sin sommelierkarriär. Hon har stått på prispallar i flera tävlingar och arbetat aktivt i sitt yrke som Sommelier på Thörnströms Kök.
Hon är en fin förebild med sitt goda humör och generösa personlighet.

ÅRETS 

STELLA SOMMELIER

Karin Chudzinska

Som sommelier på Vollmers i Malmö arbetar Karin dagligen med att förfina och utveckla sommelierhantverket. Med sitt speciella handlag för mat och dryck i kombination förstärker hon restaurangens höga ambitioner och sätter således gästens totalupplevelse i främsta rummet.

ÅRETS 

STELLA SOMMELIER

Erika Eriksson

I sin roll som restaurangchef och sommelier på SK Mat och Människor sprider Erika sin entusiasm och kunskap till såväl gäster som medarbetare. Hon har en nyfiken personlighet som genomsyrar hennes yrkesval och arbete. Erika är en aktiv suppleant i Svenska Sommelierföreningen.

 STELLA HEDERSPRIS

Ulrika Brydling

Ulrika är en framgångsrik kock och entreprenör. Med ett stort engagerad i hur maten produceras och håller hon föreläsningar för skolungdomar som studerar hotel- och restaurang på gymnasiet. Ulrika har flera meriter från kocktävlingar och är en drivande tävlingsledare i Årets Ekokock och Unga Ekokockar, tävlingar som tar hållbar gastronomi på allvar. Med hennes flitiga och vassa penna skriver hon i facktidningar med målet att bevara yrkesstoltheten och det genuina hantverket.

 STELLA HEDERSPRIS

Malin Söderström

Som hittills den enda kvinna som fått det ärofyllda uppdraget att komponera Nobelmenyn är Malin en modig förebild och bred föregångare, som gjort och gör en betydelsefull gastronomisk gärning i en mansdominerad värld. Hon stöttar och lyfter andra kvinnor i branschen på ett föredömligt sätt.

 STELLA HEDERSPRIS

Sara Jervfors

Sara är en Sveriges starkaste drivkrafter i arbetet för att utveckla den offentliga maten med fokus på miljö och hållbarhet. I över tio år har Sara målmedvetet arbetat för att den offentliga måltiden ska vara god och hälsosam, att en större andel ska vara ekologiskt och lokalt producerad och visat att den inte behöver vara dyrare än uppvärmd hel-och halvfabrikat. Det har krävt både mod,
nytänkande och handlingskraft. Sara står för en modern matstrategi inom det offentliga köket